What is this?

This knowledgebase contains questions and answers about PRTG Network Monitor and network monitoring in general. You are invited to get involved by asking and answering questions!

Learn more

PRTG Network Monitor

Intuitive to Use. Easy to manage.
300.000 administrators have chosen PRTG to monitor their network. Find out how you can reduce cost, increase QoS and ease planning, as well.

Free Download

Top Tags


View all Tags

Do we need to add devicecs again when we add slave in cluster?

Votes:

0

Your Vote:

Up

Down

Hello, we have setup slave prtg installation in cluster. Everything seems to work fine but slave installation is not showing the master node devices/sensors. On home page of the slave installation it shows sensors status (total sensors) which is from master node. Wondering if we have to add the devices again? Thanks in advancce

cluster prtg-master prtg-slave

Created on Sep 23, 2018 10:08:59 AM by  operations999 (0) 1



7 Replies

Votes:

0

Your Vote:

Up

Down

Hello there,

When you have a PRTG cluster running, you will see a "Cluster Probe" in the device tree. All devices that are located beneath "Cluster Probe" will also show on the failover node.

See also here more details about how a PRTG cluster works:

Kind regards,

Erhard

Created on Sep 24, 2018 11:58:16 AM by  Erhard Mikulik [Paessler Support]



Votes:

0

Your Vote:

Up

Down

Hello, We are able to connect master - failover. Under cluster status : Connections are ok as state is connected.

Master is active Failover is active.

In failover we don't see any devices or status of ports like we do in Master. Thanks

Created on Oct 3, 2018 9:41:50 AM by  operations999 (0) 1



Votes:

0

Your Vote:

Up

Down

Hello there,

When you log in at the failover, it will only show those devices that have been added to "Cluster Probe". If you see no devices there, then they all have been added to "Local Probe" on the master node. You can move those devices over to the "Cluster Probe", then they will show up on the failover as well. You can use "Management" tab in the device tree for example for moving them over to the cluster probe.

Kind regards,

Erhard

Created on Oct 4, 2018 8:05:03 AM by  Erhard Mikulik [Paessler Support]



Votes:

0

Your Vote:

Up

Down

Hello Right now it is like this Group > Country > Device 1, Device2 and every country has its own devices. I tried to change the device location to the cluster probe and it gives error. http://prntscr.com/l214r9

Created on Oct 4, 2018 9:14:22 AM by  operations999 (0) 1



Votes:

0

Your Vote:

Up

Down

Hello there,

Make sure to avoid moving "Probe Device" of the local probe, otherwise, you will get this error then.

Kind regards,

Erhard

Created on Oct 4, 2018 9:48:55 AM by  Erhard Mikulik [Paessler Support]



Votes:

0

Your Vote:

Up

Down

No it wont work. Under root there are 2 group. Primary install and cluster probe. In primary install there is probe group which is just parallel to cluster probe. Error is same even if we are not moving the probe of primary to cluster probe.

Created on Oct 4, 2018 10:11:45 AM by  operations999 (0) 1



Votes:

0

Your Vote:

Up

Down

Right-click on a group that contains devices and sensors, select "Move | To other group", then select "Cluster Probe" as target, does this work?

Created on Oct 4, 2018 10:29:52 AM by  Erhard Mikulik [Paessler Support]



Please log in or register to enter your reply.


Disclaimer: The information in the Paessler Knowledge Base comes without warranty of any kind. Use at your own risk. Before applying any instructions please exercise proper system administrator housekeeping. You must make sure that a proper backup of all your data is available.